origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Hur skiljer sig Quest från andra fonder?

Stefan Roos, CIO Stefan Roos, CIO

Origo Quest 1 skiljer sig från andra fonder på flera sätt. Investeringsmodellen bygger på egen djupanalys och aktivt ägande i kombination med ett absolutavkastningsfokus. Fondstrukturen är dessutom designad för att stödja strategin och förvaltningsarbetet. Här är de viktigaste skälen till varför Quest kan skapa mervärde: 

Friare placeringsregler
Quest är en alternativ aktiefond under AIF-reglementet med flexiblare placeringsmöjligheter än vanliga aktiefonder. Det innebär bl.a. att Quest kan investera i aktier, räntebärande instrument och derivat, samt även blanka aktier. Speciellt möjligheten att ha både långa och korta (blankade) aktiepositioner innebär att fonden har större möjligheter att leverera positiv avkastning och optimera  riskprofilen mer eller mindre oavsett hur marknadstrenden är. 

Unik strategi
Fondens strategi bygger på att tidigt identifiera värdedrivare i nordiska småbolag. Egen djuplodande analys, en tät kontakt med bolagen och ett långsiktigt fokus är viktiga ingredienser i förvaltningsarbetet. Vi investerar gärna i bolag med starka marknadspositioner och långsiktigt positiva tillväxtmöjligheter, men som har kortsiktiga problem och därmed ofta större avkastningspotential. På samma sätt, fast tvärtom, blankar fonden bolag som i vårt tycke är överskattade och som har mer långsiktiga utmaningar eller en oattraktiv riskprofil.

Hållbara investeringar
Världen står inför många utmaningar, inte minst demografiska och miljömässiga. Såväl samhället som näringslivet påverkas av dessa utmaningar och måste förhålla sig till dessa. För vissa bolag kan utmaningarna också innebära en möjlighet. Vi undviker eller blankar bolag och branscher som inte lever upp till våra krav, både utifrån ett hållbarhetsperspektiv och ett riskperspektiv. Vi föredrar investeringar i bolag som visar långsiktigt hållbar tillväxt och som i vissa fall även erbjuder lösningar på de globala utmaningarna.

Konkurrenskraftig avkastning
Quest och andra fonder kan aldrig garantera framtida avkastning. Målet är dock att fonden, över rullande fem år, ska leverera aktieliknande avkastning till lägre risk. Ett delmål är också att Quest ska ligga i översta kvartilen av jämförbara fonder. Sedan starten 2013 (februari 2013–maj 2019) har fonden nått sitt mål både vad gäller avkastning och risk. Den genomsnittliga årliga avkastningen uppgår till ~11 % och volatiliteten har varit ~20 % lägre än marknadens svängningar. Quest rankas högt av både Hedgenordic och Morningstar baserat på de senaste fem årens avkastning. (Maj 2019.)

Riskspridning
Bra diversifiering uppnås när man skapar en investeringsportfölj där tillgångarna har låg eller begränsad samvariation med varandra. Quest har en unik lång/kort-strategi med fokus på analysdrivna och aktiva investeringar i nordiska småbolag. Portföljen är koncentrerad och domineras ofta av långsiktigt attraktiva bolag som har kortsiktiga problem och är underanalyserade. Sammantaget leder strategin till att fondens avkastning i första hand kommer från de specifika bolagspositionerna och inte från den allmänna marknadsutvecklingens trend. Den relativt låga korrelationen med börsindex över tid, jämfört med vanliga aktiefonder,  innebär att fonden lämpar sig mycket väl som riskspridning i en större investeringsportfölj. 

Avgift efter prestation
Quest tar ut en fast förvaltningsavgift på 1,25–1,35 % och en rörlig prestationsbaserad avgift om fondens resultat överstiger avkastningströskeln. 
80 % av eventuell överavkastning tillfaller investeraren och 20 % tillfaller förvaltaren. Till skillnad från många andra alternativa fonder som har en tröskelränta på 0–2 % har Quest en tröskelränta på 90 dagar SSVX + 5 %. Avgiftsmodellen är därmed kopplad till ett tydligt värdeskapande. 

High Water Mark
Quest tillämpar den s.k. High Water Mark-principen. Om fonden har en svacka måste förvaltaren hämta igen den förlorade avkastningen samt den uppräknade tröskelräntan under perioden innan rörligt arvode kan utgå. Detta säkerställer att ingen kund betalar rörligt arvode om den inte har haft en tydligt positiv utveckling  på sin investering.

Transparens
Alternativa fonder kan ibland vara komplexa och svåra att bedöma utifrån. Hemlighetsfulla förvaltare finns det också gott om, vilket inte gör saken lättare. Vi har valt en annan modell och har transparens som en ledstjärna. Vi uppdaterar kontinuerligt våra andelsägare om fonden och dess investeringar genom månadsbrev, presentationer och enskilda möten. 

Vill du veta mer eller boka in ett möte?
Maila kundservice@origocapital.se