origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Nytt bud på Tribona: 1+1=2,5

Vi har skrivit om Tribona, ett av Quest-fondens större innehav, ett flertal gånger det senaste året; märkliga affärer, tveksamma och återkommande nedskrivningar av fastighetsvärden och dålig kommunikation. Skambudet från Corem var närmast ett hån mot de tåliga aktieägarna. Vi, och ett flertal andra minoritetsägare, har agerat på flera fronter för att bevaka våra intressen. Upplösningen i förra veckan, då Catena köpte Klöverns kontrollpost och lade ett bud på samtliga aktier, är riktig ur både ett industriellt och ett finansiellt perspektiv. Genom att Tribonas aktieägare erbjuds ett aktiealternativ får man chansen att vara med på den fortsatta resan.

Catena, med familjerna Paulsson och Mörtstedt som huvudägare, har under de senaste åren snabbt expanderat sin portfölj av logistikfastigheter. När Tribona har avyttrat och talat om expansion har Catena istället agerat offensivt och byggt upp ett fint bestånd. Genom att slå ihop de båda bolagen uppnås ett flertal fördelar.
 

  • Det nya Catena får ett fastighetsbestånd om drygt 10 miljarder och är således dubbelt så stort som bolagen var för sig.

 

  • Det nya bolaget får en större free float och blir betydligt mer intressant ur ett aktieägarperspektiv.

 

  • Det nya bolaget blir betydligt intressantare att följa för analytikerkåren vilket bör öka intresset för aktien.

 

  • Synergieffekterna både i form av lägre overhead och bättre lånemöjligheter bör vara lätta att realisera.
 

Båda bolagen har en stor potential i form av byggrätter. Här har det också varit mycket snack och liten verkstad från Tribonas sida. Som större aktör blir man en mer attraktiv långsiktig partner till potentiella hyresgäster.Rätt skött erbjuder logistikfastigheter en fin möjlighet till expansion eftersom de fria kassaflödena blir höga. Quest-fondens investering i Tribona har i och med den senaste tidens utveckling gått från att vara en obligationsliknande placering till en mer tillväxt- och värdeskapande investering med en orealiserad värdetillväxt på 15-20%. Vi ser fram emot en fortsatt spännande resa under ledning av dynamiske VD:n Gustaf Hermelin.

För ytterligare information;
Stefan Roos, tel. 072-5885200
Staffan Östlin, tel. 072-5885400

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter