origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Kommentar avseende Tribona

Origo Quest 1 började investera i Tribona förra hösten. Samtidigt som vi bedömde att logistikfastigheter var en intressant nisch med goda framtidsutsikter så konstaterade vi att Tribonas aktieägare hade all anledning att vara besvikna efter ett otal märkliga nedskrivningar av fastighetsvärdet och en synnerligen svag aktiekursutveckling. I fondens årsrapport för 2014 redogör vi för bakgrunden till investeringen.

Under året som har gått har vi och flera andra ägare tagit kontakt med bolaget styrelse och ledning. Syftet har varit att föreslå förbättringsåtgärder som på sikt kan höja kvaliteten på bolaget och aktieägarnas värde. Vi har bl.a. skrivit brev till styrelsen under våren 2015 och ställt frågor som rör bolagets transaktioner, storlek och balansräkning. Vi har även haft synpunkter på ägarsituationen och vad den innebär i form av ökad risk för bolaget och minoritetsaktieägarna.

Denna vecka har en grupp aktieägare begärt extra bolagsstämma. Gruppen föreslår en förstärkning av styrelsen och en översyn av ersättningen till styrelsen. Enligt aktiebolagslagen är nu bolaget skyldigt att kalla till en bolagsstämma senast 22 september 2015.

Samtidigt (!) har Tribona meddelat att det föreligger ett indikativt bud på hela bolaget. Bolaget vill inte offentliggöra vem som ligger bakom budet eller på vilken nivå budet är. Motiveringen är att det är ett ”förslag om ett möjligt bud” och inte ett konkret bud. Samtidigt rekommenderar dock styrelsen aktieägarna att tacka nej. Ställningstagandet understöds också av bolagets finansiella rådgivare.

Vår syn i den nu uppkomna situationen är att det alltjämt finns en betydande förbättringspotential i Tribona när det gäller strategi, exekvering, ägarbild och aktieägarvärde.

För ytterligare information:

Stefan Roos, Staffan Östlin
072 5885200, 072 5885400

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter